↫ Tillbaka till bloggen

Semester på Fuerteventura

Fuerteventura är en av de största öarna i ögruppen Kanarieöarna. Den är ungefär 10 mil lång och ca 3 mil bred.

Ön bildades för 20 miljoner år sedan genom ett vulkanutbrott. Och det präglar hela ön, med vulkaniska berg och svarta stränder. Från början bestod Fuerteventura av höga toppar på över 3000 meter. Nu är hela landskapet fyllda med slätter och mjuka kullar där den högsta är ca 800 meter.

Fuerteventura utsågs 2009 av UNESCO som ett Biosfärreservat. För att bli utsedd till ett biosfärreservat måste specifika områden visa att de har en stark historisk koppling mellan människa och natur. 2015 fick den även utmärkelsen stjärnljus-reservat tack var de mörka himlarna fyllda med tindrande juveler hellre än konstgjort ljus. 

Vi hamnade i Corralejo på norra sidan av ön. En liten stad med både boende för turism och egna kvarter för lokalbefolkningen.

Fantastisk mat i form av Paellja med skaldjur och fisk i alla dess former.

Vi hittade några pärlor, dels en liten restaurang med plats för kanske 16-20 gäster. Domenoteca på Calle la Ballena. Ägdes av en lokal fiskare i byn tillsammans med sin italienska fru. Kan varmt rekommenderas.

En anna pärla var Restaurante Avenida på Calle Gral Prim, där vi gjorde två besök. Första gången en härlig Paellja och på söndag kväll, sista kvällen, en fantastisk fiskplatta, med fisk och skaldjur. Denna restaurang låg i de kvarter som bebos av lokalbefolkningen och besöktes i stor utsträckning av dem. Kan också varmt rekommenderas.

Vi tog en båttur över till den lilla ön Isla de Lobos. Förr gästades ön av stora sälkolonier. Numer är sälarna helt utrotade. De konkurrerade med fisket.

   

På lobos finns en vulkan. Lobos är i dag en del av naturparken Parque Natural de las Dunas de Corralejo.

Vi tog oss senare med hyrbil runt till lite olika platser på ön. Dels var vi i den lilla staden El Cotillo med fina stränder. Sedan en bit söderut till Ajuy med deras fantastiska grottsystem precis vid havskanten. På vägen dit som gick på slingrande vägen i bergen passerade vi många utkiksplatser med milsvida utsikter. Här träffade vi också på den Afrikanska borstekorren.

Vi besökte också Lajares där det var hantverksmarknad. En liten marknad men med väldigt hög kvalitet. Inget krimskrams utan bara lokala hantverk från trakten.

Sedan åkte vi rakt upp mot Majanicho ett paradis för surfare av alla slag. Fantastiskt att se hur de behärskade vågorna både på bräda och med segel.

Söder om Corravejo låg en fantastisk öken Las Dumas. Sanden har blåst hit under lång tid från Saharaöknen ca 100 km bort.

Tiden går fort när man har roligt. Vi lämnar Fuerteventura efter en skön vecka.

På Arlanda väntade bilen på långtidsparkeringen. Det tog ett tag att gräva fram den för allt snö som kommit i veckan.

Men naturen var oerhört vacker i det kalla norden.

Borta bra med hemma bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 7 =