↫ Tillbaka till bloggen

Snabbvisit till Hornborgasjön

Min fru och jag åkte ner en sväng till Hornborgasjön. En snabbvisit. Jag ville vara där en kväll och en morgon. Jag hittade ett väderfönster där det skulle vara en fin kväll följt av en fin morgon. Vi bestämde oss att sova i bilen för att få så mycket tid som möjligt hos tranorna.

Vi kom ner vid 4-tiden på eftermiddagen. Solen skulle gå ner runt kl 8 på kvällen. Så vi hade gott om tid att gå runt i området. Det var inte fullt så mycket tranor som jag upplevt vid tidigare besök.

Vi gick bort till Trandansen och såg att det var 13000 tranor kvällen innan. Det mesta jag varit med om är 25000, det var 2019. Här stod Gigi Sahlström och guidade för en grupp, roligt att stå och lyssna en stund till verkligen djup kunskap kring fåglarnas liv och leverne. Hon berättade om de änder som låg i sjön, stjärtand, bläsand och många fler. Borta i skogskanten sågs både blå kärrhök och röd glada.

Det flög in ganska många tranor på kvällen, men samtidigt är det många som drar norr ut. Tranorna kommer att försöka hitta sina häckningsplatser, oftast i någon myr eller mosse. någonstans i Sverige, Finland eller Norge. Från norr till söder. Tranor syns över hela landet, i början två och två, senare när det ena ligger på ägg eller när ungarna kommer är alltid en kvar i boet. Då ses ofta bara en trana gå och picka på åkrarna.

Vi fick en fantastisk kväll med en magisk solnedgång. Ljuset i väster var alldeles orangefärgat med tranor som oavbrutet flög in mot sjön. I öster ut mot sjön hade himlen förgats helt djupblå och rosa. Tranor, gäss och sångsvanar flyger oavbrutet över himlen så ett perfekt tillfälle att träna på att fotografera flygande fågel.

Solen gick ner strax efter åtta då var det dags att lägga sig för att sova några timmar. Sovsäckar och hästtäcken gjorde att det var ganska behagligt. Vi ställde klockan på halv 5, solen skulle gå upp runt 6. Redan vid 5 hördes de första tranorna, sedan ökade ljudet av dem oavbrutet. Tranorna flyger ut på kvällen och ställer sig i sjön, till skydd för rovdjur, sedan flyger alla in på morgonen innan solen visar sig. Då har man lagt ut mat på kvällen i form av korn.

Denna morgon var det betydligt fler tranor på plats än kvällen innan. Kan bero på att de koncentreras kring maten på morgonen för att sedan spridas ut under dagen.

Redan halv sex var det så pass ljust att det gick att fota utan problem. Himlen färgas orange över sjön och ett fantastiskt ljus bildas över sjön i olika lager av blåa och rosa nyanser.

Ja det erbjuds tillfällen att fotografera tranor i många olika positioner och ljusförhållanden. Underbart roligt.

Framåt 8 när solen stigit på himlen, och det magiska ljuset försvunnit
är det dags för oss att dra oss norr ut. Vi stannar till vid Löfwings Ateljé och krog någon mil bort vid Broddetorp för att äta en god frukost. Vi sätter oss precis bredvid en öppen spis njuter av värmen från elden.

Vi gör ett snabbt stopp vid Naturum vid Hornborgasjön. Mycket gråhakedopping, vi går en snabb runda, hör rördrommen pumpa sitt entoniga läte över sjön.

Nu återstår några mil hem och vid 4-tiden på eftermiddagen är vi hemma igen. En snabbtur med helt oförglömliga intryck och naturligtvis massor av bilder att jobba vidare med.

”Typical attitude of a crane” -en kommentar på en amerikansk site

Den backiga terrängen ger många tillfällen till lite udda bilder

Solen lyser in och ger en fin skugga på vingen

Månen stod nästan rakt upp. Fick jobba ett tag för att få några tranor precis under.

Solen kastar sitt sken upp mot de inflygande tranorna.

Uppe i skyn, tranor, nere på backen en ensam ko.

När solen står lågt blir tranorna fint belysta.

Tranor i solnedgång. Hundratals tranor flyger in från söder på kvällen.

Utöver sjön skapas ett rent magiskt ljus. Här med en flock sångsvanar.

Två kanadagäss sveper förbi i de mörka partierna.

Bilden tagen 05.30, 45 minuter innan solen skär horisonten. 

Fina siluetter bildas av de fantastiska träden vid sjökanten.

Stora streck av tranor flyger in från sina nattplatser för att äta av de utlagda kornen.

Fantastiska färger i den tidiga morgonen.

Tusentals tranor slår sig ner för att äta och bildar fina siluetter mot en magisk himmel.

Dansande tranor i morgonljuset.

Dramatisk himmel.

Magiska ljusformationer.

Ja, vad säger man, dubbelmagiskt, eller hur.

Purple sky.

Fina siluetter när solen stiger över horisonten.

Morgonsolen är ett fantastiskt ljusfenomen, som jag älskar.

Nu är klockan halv 7 och det fina morgonljuset försvinner sakta och ersätts snabbt av ett betydligt hårdare ljus. Så nu är det dags att dra hemmåt.

Ett litet stopp vid Naturum. Gråhakedopping

 

1 thought on “Snabbvisit till Hornborgasjön

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 5 =