↫ Tillbaka till bloggen

Besök på Skansen

I december träffades ett gäng entusiaster från Biofoto Stockholm för att tillsammans fotografera på Skansen.

Skansen erbjuder en rad olika motiv. Både djur, människor och byggnader.

Jag fokuserade lite på djuren som fascinerar mig. Vi studerade vargarna. Dessa djur som är utsatta för så mycket hat. Det är konstigt att tänkande människor på allvar kan hata ett djur som drivs av överlevnad och reproduktion, i deras värd existerar inte hat eller elakhet. Det är nog endast människor som kan hata och vara elaka.

Jag tycker dessa attityder mot vissa djur måste bottna i en väldigt primitiv tanke. Kanske ogrundad rädsla eller en ren och skär egoism.

Vi går vidare, förbi björnarnas hägn. En skylt informerar att de ligger i sitt ide och sover. Spännande tanke.

Två järvar skuttar runt. Man undrar ju hur de upplever sin fångenskap. Samtidigt är det bra att vuxna och barn får se dessa djur och blir nyfikna på vår fantastiska natur och dess djurliv.

Vidare till några fågelvoljärer. Skansen är med i en rad bevarandeprojekt. Det första jag besöker är en voljär för lappugglor. Ett ungt par tror jag med tanke på storleken. Jag har fotat lappuggla i det vilda och de har varit betydligt större. Vidare en voljär eller rättare sagt två för vitryggig hackspett. Här har reproduktionen tydligen inte varit så lyckat. Nu har ett nytt par flyttat in i voljär två. Så vi får hoppas det går bättre där.

Nu kommer vi till Olle och hans familj. Olle är en Visent på ca 1000 kg. En avelstjur som ska säkra artens fortbestånd. Honan står på tryggt avstånd och guiden misstänker att hon är dräktig. Vi får väl se om det blir ytterligare en kalv i hägnet. Nu går lillgrabben runt i hägnet säkert vägandes ett halvt ton. När Visenterna var i stort sätt utrotade genom jakt i Europa gick flera zoo samman och såg till att arten kunde leva vidare. Staffan Widstrand skriver i sin bok Ett vildare liv ”Återinför visenten på flera ställen i Syd-och Mellansverige, där deras betestryck behövs, både i utvalda reservat och på villiga markägares marker.”

Det vore väl häftigt om Olle fick möjlighet att bedriva lite rewilding i Sverige.

Drar vidare förbi skansens älg. Ser lite tanig ut jämfört med sina vilda bröder och systrar ute i skogarna. Men han ser ut att må bra. Har ju gott om mat. Men kanske för lite motion.

Det börjar snöa när jag besöket sälarna som simmar runt i sina bassänger. Vackra djur som även de inte riktigt passar alla. På varje plats där vi tränger undan de vilda djuren från norr till söder är det alltid de vilda djurens fel. De är de som ska bort, utrotas tycker en del. Men det ska visa sig att begränsningen av mångfalden i naturen kommer att bli ett högt pris som framtidens generationer kommer att få betala dyrt.

Många tankar far genom huvudet när man strosar runt i denna oas mitt i Stockholm.

Dags att ta spårvagnen in till city och lokaltåget hem till Täby. En härlig dag läggs till handlingarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × två =