↫ Tillbaka till bloggen

Milvus milvus

Röd glada, Milvus milvus på latin, en fantastiskt vacker fågel. Kan skifta mycket i färger från väldigt mörk till riktigt ljus.
Första gången jag träffade på glador var på en resa ner till Skåne av helt annat skäl än att skåda fågel. Jag stannade bilen ut med kameran och fotade den fina rovfågeln med den säregna stjärten. Sen körde jag vidare och stannade igen, tills jag insåg att, om jag stannar vid varje glada kommer jag aldrig att komma fram.

Efter det har jag återvänt ner till Skåne i stort sätt varje sommar och haft förmånen att åka runt och fotografera bla glador.
Nu senast bokade jag en gömsleplats hos Friskens örngömsle i Vittskövle söder om Kristianstad. Tänket när jag bokade i december att jag skulle vilja ha glador i snö. Men det är ju svårt att beställa vädret. Men dagarna innan vi åkte ner så hade en riktig snökanon drabbat Skåne och speciellt i området dit vi skulle, så det var fullt med snö i omgivningen och till och med så att många stora träd hade knäckts av tyngden av all snö.

Jag och min fru hade bokat 2 dagar så vi planerade att sova över i gömslet vilket gick förvånansvärt bra. Gott om plats och både värme och toa. Göran Frisk som står för gömslet hjälpte oss med packningen de 500 meter som man fick gå från vägen till gömslet.

Sedan började ett nästan galet scenario utanför gluggarna. Vi hade säkert en 50-tal glador, ett 15-tal ormvråkar, trutar, skator, kråkor, kajor och korpar. Glador i olika nyanser från helt mörka till riktigt ljusa. Samma sak med ormvråkarna, en del nästan svarta och andra helt vita.
Vi hade även 7-8 havsörnar som höll till en bit bort men som flög in och nappade åt sig lite av det som bjöds. Jag tror det var åtlat mest med gräsand och fasan.
En kungsörn visade sig en kort stund.

Ja det blev två intensiva dagar. Kamerorna fick jobba och visa färg på alla flygande glador som hela tiden flög över oss och gjorde störtdykningar ner för att få med sig något i klorna.
Min Nikon Z9 var helt suverän med fågelidentifikationen, klistrade dit focus på fåglarna. Z8:an hängde inte med lika bra, men förhoppningsvis kommer en uppgradering av fokus även till den.
Vi hade vädermässigt två kanondagar, med fint ljus och stundvis blå himmel, så vi lyckades pricka ett riktigt bra fönster. När vi väl var hemma i Täby kom nästa snökanon över södra Sverige.
Ibland ska man ha tur.





”Den lilla anden till himlen for” En havsörn var nere och nappade åt sig av födan.


En mörk ormvråk.


Ormvråk bakom truten.


Trutarna slogs om godbitarna.


En ljus ormvråk.

 

FAKTA:


Ungefärligt utbredningsområde för röd glada.
turkos: Förekommer året runt
grönt: Kort- eller medelavståndsflyttande
gulgrönrandigt: Mestadels flyttfåglar
gulturkosrandigt: Mestadels stannfåglar och övervintrare

Röd glada häckar i södra Sverige. Den absoluta merparten häckar i Skåne, men förekommer idag som häckfågel i öppet kulturlandskap ända upp till en linje från Västergötland till Södermanland samt på Öland och Gotland. Delar av den svenska populationen stannar i landet året runt, medan andra flyttar till vinterkvarter kring Medelhavet. Den återvänder kring månadsskiftet mars-april.

Gladan är allätare och dess föda består av bland annat fisk, fågelungar, kräldjur, insekter, grodor och små däggdjur. Den stjäl även byte från andra rovfåglar genom att förfölja dem och slå emot dem så att de tappar sitt byte. Slaktavfall, självdöda djur och annat as går också bra. Gladan spanar gärna längs de större vägarna efter trafikdödade djur.

10 thoughts on “Milvus milvus

  1. Många fina bilder blev det! Jag bor bara en liten bit därifrån, måste försöka få till ett besök där när ryggen tillåter. Åter igen, fantastiskt fina bilder!

  2. Fantastiskt fina bilder! Gladan är verkligen ”fotogenic” och i Dina bilder gör den sig verkligen bra.
    Det är mycket roligt att följa Din blogg. Man får ide’er. Tack Arne.

  3. Vi brukar resa ner till min svägerska i Helsingborg varje vår, dels för att skåda och fotografera fåglar. Det är röda glador, skärfläckor, småtärnor och vita storkar som lockar mest.
    Min dina fantastiska bilder på röda glador är i en annan klass än de som jag har lyckats fånga. I år ska vi åka ner för första gången sedan 2022 och nu känner jag mig taggad.

    1. Tack Kristina! Ja en verkligt vacker fågel. Så roligt att den har så många olika färgvarianter. Från riktigt mörk till helt ljusa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 2 =