↫ Tillbaka till bloggen

Oslo ta min sång jag älskar dej


Oslos stadsbild har förändrats mycket de sista åren. Här sedd från vattnet. Observera de små badställena. Nedanför operahuset var det till och med en badstrand.

Ibland kan det vara lärorikt och roligt att bryta av sitt vanliga fotograferande, i mitt fall fåglar, och fota något helt annat.

Eva och jag bestämde oss för en sommarvecka i Oslo. Vi hade från början prickat in några saker vi skulle göra. Anledningen till resan var att Eva ville titta på en utställning av textilkonstnärinnan Britta Marakatt Labba och hennes skildringar av samelivet.

På resan bestämde jag mig att ta med ett 24-120/4 från Nikon som enda objektiv. Med på resan var även min z8.


Norrmännen verkar vara ett folk på fötter, och en hel del turister naturligtvis. Här mitt på dagen på Karl Johans Gate.

Vi startade med ett besök i Vigelandsparken. En helt unik park av den kände norska skulptören Gustav Vigeland med sina naturalistiska skulpturer med människans livsstadier som huvudtema.

Om du inte vill ta dig till Oslo finns Thielska Galleriet som äger med sina åtta skulpturer i brons den största samlingen av Vigelands konst utanför Norge. Ernest Thiel stöttade Vigeland i ett avgörande skede i hans konstnärskap, och deras kontakter och nätverk utgör en spännande del av det svensk-norska gemensamma kulturarvet.


Gustav Vigeland framställde själv alla skulpturer i full storlek i lera, men bronsgjutning och bildhuggning gjordes av andra personer efter hans förlagor.

Britta Markatt Labbas utställning på Natjonalmuseet var på många sätt en annorlunda utställning. Många av verken var broderier, otroligt skickligt gjorda.

Jag har alltid varit kluven när det gäller samerna. Stödjer naturligtvis deras rätt att utöva sin kultur. Men har svårt när det kommer till rennäringen. Att man anser sig ha rätt att utrota alla vilda djur i de norra delarna av landet för att kunna bedriva boskapsskötsel och köttproduktion. Det går inte riktigt ihop i mitt huvud.

Natjonaelmuseet i Oslo är en  fantastiskt vacker byggnad med stora ytor och en jättestor uteplats på taket. Verkligen en upplevelse.


Vargar och vilda djur var ett återkommande tema i Britta Markatt Labbas konst.


Här en fantastisk illustration av övermakten. När poliserna dimper ner som korpar från himlen.


Eva betraktar Britta Markatt Labbas konst.

På kvällen hade vi bokat restaurang Glada grisen. Ett häftigt ställe. Gott med Schweinshaxe som tysken säger.


En och annan fågel fick jag även med på bild.

Nu drar vi ut på en tur på Oslofjorden med Silent Electric Catamaran. Eldrivna båtar vilket gör att man färdas näst intill ljudlöst, härlig känsla. Oslo är storslaget från vattnet med alla sina spännande byggnader. Munchmuseet, operan, och nya bostadsområden med en spännande arkitektur. Hela staden ligger på slutningarna ner mot fjorden.


En liten fyrö mitt i fjärden.


Catamaranen Brisen, som tog oss runt i fjorden helt ljudlöst. Den gick helt på batterier.

Spårvagnen, ett praktiskt färdmedel i staden.

På eftermiddagen tog vi en långpromenad till Oslo botaniske hage. Härligt att strosa runt bland alla växter.

Det är lätt att fascineras av växter och blommor när man går lite nära. Med mitt 24-120 kunde jag krypa riktigt nära.


En tigerlilja. Den minns jag från min mormors trädgård. Antagligen en gammal sort.


Helt makalöst vilka former och färger.

På kvällen en promenad ner till varuhallarna och Vulkanfisk. En liten lokal restaurang med goda fiskrätter.


Den här killen hade troligen gjort hjälmprovet. Man ställer sig framför en spegel och frågar om det är värt att sätta en hjälm på detta huvud. Svarar man nej då. Ja då kan man strunta i hjälmen. Så hjälmen fick hänga kvar på sin plats.

Det blev mycket promenerande. Vi hade i genomsnitt 17000 steg per dag.

När man går runt i Oslo är det svårt att inte nynna på Fred Åkerströms fina låt om Oslo.

Jag går här på en gata uti OsloJag går här och jag längtar efter dejMens du far runt bland sandlådor på SöderEn femårs äkta infödd stockholmstjej

Idag ska vi besöka Munchmuséet. Det ursprungliga museet öppnades 1963 men flyttades 2021. Vi såg en dokumentär från själva flytten för ett tag sedan, så då tänkte vi, det måste vi se. Byggnaden är väldigt speciell, ritad av ett spanskt arkitektkontor. Byggnaden inrymmer i stort sätt bara Edward Munchs konst med några få undantag.

Edward Munch föddes 1863 och dog 1944.


Ett magnifikt bygge.


Här flockas all världens människor för att beskåda Edward Munchs Skriet…


…och man förstår ju varför. En helt unik bild. Enligt vad vi läste oss till var det han själv som skrämdes av dånet från ett oväder. Temat återkommer i många målerier. Edward Munch var manodepressiv och led periodvis mycket av sin sjukdom.

På vägen hem gick vi förbi Oslo Operahus. Ett fantastiskt bygge. Man kunde promenera upp och runt på taket.




En hopptävling pågick där deltagarna hoppade från en ställning på operataket 30 meter rakt ner i fjorden. Coolt.

Sista dagen gjorde vi ett besök på Oslo Universitets Aula. Aulan är dekorerad med jättetavlor av Edward Munch. Helt magnifikt.

När lokalen skulle utsmyckas var både Edward Munch och Gustav Vigeland med och bidrog med förslag. Munch vann till sist vilket både Eva och jag tyckte var ett rätt beslut.

Det fanns skärmar i entrén som visade deras olika förslag.

Vi han även med ett besök på Akershus fästning, en medeltida byggnad som byggdes som kungaborg.



Ett besök i Oslo är alltid lika spännande. Jag själv har varit mycket i Oslo. Jag arbetade på slutet av 80-talet och till 1991 på Norsk Data, med tidningssystem, så det blev många besök. Jobbade sedan på ett it-företag och var ansvarig för verksamheten i Sverige och senare även för Norge och Danmark.

Ja som sagts, det är både roligt och lärorikt att fota lite annat mot det man normalt fotograferar.

Jag tycker 24-120 klarade sig riktigt bra. Skarpt och snabb autofokus och ljusstarkt med bländare 4 rakt igenom. Ett riktigt bra allround-objektiv som jag starkt kan rekommendera.

1 thought on “Oslo ta min sång jag älskar dej

  1. Trevligt fotoreportage. Oslo är alltid trevligt. Man kan beundra den häftiga moderna arkitekturen som ändå inte kontrasterar för mycket mot den äldre bebyggelsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + femton =