↫ Tillbaka till bloggen

En tidig morgon vid skogstjärnet

Vi sticker hemifrån vid halv tre. Fortfarande ganska mörkt. Kommer fram lite senare, vi väntar lite, min fru Eva och jag, tills det ljusnar något. Sedan ett par kilometers promenad så är vi framme. Tjärnen ligger spegelblank och molnen börjar sakta färgas röda, liksom tjärnen. Dimman ligger tät. Ett antal unga sångsvanar kommer emot oss. Ett beteende som beror på att vissa människor matar dem med bröd. Inte bra, tror jag. Försvagar dem. Nu får de kanske inte så mycket, men tillräckligt för att de ska komma fram så fort vi uppenbarar oss.

Vi spanar efter lommarna. Där borta ligger hela familjen och sover bland näckrosorna. Jag tar fram kameran och sätter upp stativet och sätter mig ner och njuter.

Efter ett tag är det dags för dagens frukost, ingen dålig plats att inta sin frukost på.

Nu börjar det röra sig bland näckrosorna. Det dröjer inte lång stund innan lommarna börjar dyka efter fisk åt ungarna. Den ena ungen är betydligt mindre än den andra. Den har inte vuxit speciellt mycket sedan jag var här senast. Undrar om den kommer att klara sig. Vi får följa den och se.

En tredje lom dyker upp, men den verkar inte vara välkommen så den sticker ganska snart. Vid andra tillfällen har det kommit ner en lom som är betydligt mer välkommen, då börjar de en dans alla tre. Kanske ett äldre syskon. Oftast när det kommer en annan lom, parkeras ungarna någonstans i vassen eller vid näckrosorna, medan de vuxna simmar bort till besökaren. Jag sitter och undrar hur det kommuniceras, att ungarna inte ska simma med.

Rätt var det är lyfter båda lommarna och flyger först några varv runt tjärnen för att komma upp i höjd, sedan drar de bort, troligen till en havsvik en bit bort. Denna gång var det en snabbvisit eller bara en flygtur, så de är tillbaka efter några minuter.

Solen stiger och kommer snart över trädtopparna och ljuset blir starkare och det blir svårare att få bra bilder, så en kaffe och en macka, sedan promenerar vi hemåt.

Ytterligare en fin morgon i vår underbara natur.

Solen stiger och färgar både himlen och vattnet röda.

Genast börjar jakten på småfisk till ungarna.

Ett fantastiskt ljus som målar skogstjärnet i vackra färger,

Någon typ av vadare flyger hastigt förbi där jag sitter. Möjligen en skogssnäppa.

Sångsvanarna kommer så fort vi börjar prassla med matsäcken. Men tyvärr får de inget av oss.

Lommarna drar runt tjärnet i det fina ljuset.

De flyger ett par varv med är snart tillbaka igen. Kanske lite motion bara.

3 thoughts on “En tidig morgon vid skogstjärnet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × tre =