↫ Tillbaka till bloggen

Nya funktioner i min kamera

Vid senaste uppgraderingen av min kamera Nikon Z9 har man lagt till en funktion som jag tror kan bli ett bra komplement till min fotografering.

Funktionen som Nikon har valt att kalla Auto Capture kan kort beskrivas att man i kamerans inställning kan välja något som triggar kameran att själv ta en bild. Det finns 3 möjligheter att trigga igång kameran. Rörelse, avstånd och motivigenkänning. Hela funktionen verkar vara designad för en sportfotograf och jag tror att Joel Marklund som är Nikonambassadör och världsberömd sportfotograf har haft många fingrar med i utvecklingen. Joel använder tidigare en rad kameror med remotkopplingar så detta underlättar nog hans arbete avsevärt. Men som det alltid har varit så finns det stora likheter mellan sport och wildlife fotografering. Så det är bara att sätta sig in i grejerna och använda dem.

Det innebär att jag kan ställa in kameran, om jag ska ta en bild på en fågel som jag vet kommer till en särskild plats, så att den så fort har en rörelse i bildrutan som jag har definierat tar en eller en serie av bilder.

Med avstånd kan jag starta kameran om fågeln befinner sig inom ett visst avståndsintervall och som tredje alternativ om något befinner sig i mitt definierade område där kameran kan identifiera exempelvis ett öga så startar kameran. Dessa tre möjligheter kan kombineras vilket gör att tekniken förfinas. Flera förutsättningar måste uppfyllas för att bilden ska tas.

Du kan även ställa in vilken riktning fågeln kommer in i bilden för att bilden ska tas. Du kan också begränsa ytan på sensorn där kameran ska trigga. Vilket innebär om du har ett område som normalt skulle trigga kameran, men du är inte intresserad av att den triggas så kan du välja bort ett eller flera områden där kameran inte triggas.  Dessutom kan du bestämma storleken på motivet som ska triggas.

Funktionen kan också kombineras med en annan funktion Pre release burst (även kallad Pre capture). Vilket gör att kameran kan buffra ett sort antal bilder innan bilden tas och lagra ner dessa bilder på minneskortet.

Tekniken kan användas både för stillbild och film.

Det här är nog funktioner som kommer att komma i flera proffskameror framöver.

Jag ska med några bildexempel visa hur funktionen fungerar. I detta fall använder jag funktionen för att slippa störa fåglarna när de matar sina ungar vid boet. Jag ställer upp kameran på stativet sätter igång fuinktionen och förflyttar mig till en undangömd plats. Detta har tidigare kunnat göras med olika typer av fjärrstyrningar men kan nu göras direkt i kameran.

Och en film. När det gäller film kan man naturligtvis i detta exempel bara låta kameran gå och klippa i efterhand. Då ställer jag bara stativet vid boet och låter kameran gå, minimal störning. Men om motivet återkommer mera sällan kan det vara ett sätt att spara både batteri och minneskort. I denna film triggar jag på rörelse och startar en filmning i 20 sekunder, sedan stannar kameran och startar vid nästa rörelse osv.

Här har jag gjort en delförstoring av en filmruta, filmad i 2 k.

Jag har sedan förra inlägget om Nikon Z9 gjort en del ändringar i mina knappar.

Jag använder nu rek-knappen för mitt lagrade värde för att snabbt förbereda kameran för flygande fågel. 1/2000 s med mera. Rec-knappen används inte vid stillbild så den kan du använda.

På F1 har jag enpunktsfokus. Har det även på objektiven. På 100-400 har jag inga problem att nå knappen L-Fn2 där jag har enpunktfokus, men på 400/2.8 har jag lite svårare att nå den snabbt så därför har jag lagt enpunktsfokus även på F1.

F2 har jag nu visa tagen bild.

F3 har jag sedan tidigare 200% förstoring av sökarbilden. Otroligt praktiskt. Det är som att ha tubkikaren i kameran.

Jag har även lagt STAR på sekundärväljarens mitt. Gör skärmen ljusare: Den mest kännbara skillnaden när Starlight View är påslagen är att skärmen och sökaren är avsevärt ljusare. Denna förändring i ljusstyrka kommer inte att påverka den slutliga bilden, den görs enbart för att hjälpa mig att lättare komponera bilder. En trevlig extra fördel är att även när du zoomar in för att bekräfta fokus behåller skärmen det ökade ljusstyrkan. Z 9 kan normalt autofokusera ner till -6,5EV men med Starlight View på går den ner till ännu mer imponerande -8,5EV, vilket innebär att kameran nu kan fokusera i scener som annars skulle kräva fullständig manuell fokusering av fotografen.

En liten varning. Glöm den inte kvar då får du för mörka bilder.

Mitt förra inlägg om Z9 heter ”Några månader med Nikon Z9”. Gå in i bloggen och sök på Z9 så hittar du den.

Jag har äntligen fått tag i en fungerande ögonmussla som inte ramlar av när man är ute i buskarna. Och dessutom går att skjuta ihop. Det är en kille som tillverkar dem i sitt företag med hjälp av 3d printing. Företaget heter Zemlin Photo i Carmel USA. Passar både till Z9 och Z8. Inte helt billig men perfekt.

Här visar Naturfotograf Konsta Pukka i en film av Nikon USA hur funktionen kan användas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − sexton =