↫ Tillbaka till bloggen

Hos Tornfalkarna


Jag har följt en familj Tornfalkar från mitten av juni. Paret hade 6 ungar som alla trängdes i en holk. Föräldrarna jagade oavbrutet på fälten för att skaffa föda åt de hungriga ungarna.

Hanen känns igen av en något mörkare fjäderdräkt samt grått huvud. Honan något ljusare och brunt huvud.

De två bilderna på de nykläckta ungarna är fotade av Roffe Andersson de första dagarna i månadsskiftet maj-juni. Tack Roffe för att jag fick använda dina fina bilder.

En av föräldrarna levereras en mus till ungarna. Den försvinner snabbt ner i de hungriga ungarnas strupar.

Här syns alla 6 ungar i holken. Trångt men mysigt.

En dag när jag besökte dem hade 2 st av ungarna hoppat ur holken och på osäkra vingar och ben flög om kring och störtdök ner i buskar med utspärrade vingar för att kunna stanna.

Omgivningarna där tornfalken häckar är oerhört vackert. Betade ängar och fina gran- och tallbestånd. Området är ett naturreservat.

Vackra ängsblommor i en stor variation. Här kan man verkligen tala om biologiskt mångfald. Ett stort antal fågelarter har jag observerat under tiden jag varit här. Trana, brun kärrhök, gråtrut, havstrut, havsörn, skrattmås, skata, kråka, nötskrika, gröngöling, ringduva, häger, talgoxe, stenskvätta, pilfink, grönfink, grönsiska, gräsand, knipa, sothöna, björktrast.

Nästa besök var alla ute och provflög. En del höll sig på holkens tak för säkerhets skull. Föräldrarna fortsatte jakten på föda och ungarna skrek oavbrutet på föräldrarna att komma med föda. Födan består mest av möss och små gnagare men även av grodor, ödlor, skalbaggar och gräshoppor.

 

Jag har varit och hälsat på tornfalkarna en 10- 15 gånger under sommaren. Ibland har jag bara suttit och iakttagit dem. Hur de vuxna hela tiden är sysselsatta med att sitta och spana eller ligga och ryttla i luften på jakt efter föda åt ungarna. Och samtidigt ungarna som skriker på föräldrarna om mer mat.

 

Ungarna växer snabbt och är rätt var det är större än föräldrarna. Inte konstigt, det blir väl inte mycket mat över när 6 munnar ska mättas.

Honan ruvar äggen i ca 30 dagar. Det betyder att hon måste ha lagt äggen i början av maj. Ungarna blir flygfärdiga efter ca 25 dygn. Men stannar ytterligare några veckor runt boet.

Fortfarande i senare delen av juli verkar alla ungar vara kvar. De är fortfarande tillsammans. Det kan sitta 3-4 ungar i samma träd och skrika efter mat.

Nu i slutet av juli verkar det som ungarna lämnat reviret och sökt sig till egna jaktmarker. Jag hoppas att det går bra för dem. Men statistiskt överlever bara 20% av ungarna vilket skulle innebära en eller högst två av dessa 6. Tornfalken är temperaturflyttare vilket innebär att en del kanske övervintrar i södra Sverige beroende av hur vintern blir. Blir det sträng fortsätter de ner i Sydeuropa och ibland till Nordafrika.

Det har varit fantastiskt roligt att följa dessa mycket vackra fåglar under deras häckning och parets bestyr med att föda upp sex hungriga ungar.

Den utrustning jag haft är Nikon D5 eller D850 med ett Nikon 500/5.6 PF objektiv. Och ibland en 1.4 konverter vilket gör att jag får 700 mm brännvidd. Ett långt tele betyder att jag befunnit mig på betryggande avstånd utan att störa. Jag har bara haft ett hus åt gången plus objektivet med mig. Objektivet är lätt och har en fantastisk bra stabilisering vilket har inneburit att de flesta bilder är tagna på fri hand utan stativ.

3 thoughts on “Hos Tornfalkarna

  1. Fantastiska bilder och väldigt roligt att få följa din trevliga och insiktsfulla berättelse om tornfalkarnas familjeliv – måste varit härligt att följa en så extremt lyckad häckning med sex ungar! Stort grattis till en säkerligen underbar naturupplevelse och väldigt fina bilder!!! 🙂

  2. Otroligt vackra bilder och 6 ungar, så häftigt. Vi satte upp en holk hemma på gården mest på skoj. Den accepterades av tornfalksparet och vi fick 5 ungar. En unge hittade jag tyvärr död tidigt en morgon på gräsmattan, två av ungarna fick jag rädda vid andra tillfällen. Nu har de skingrats och jag har bara hört falkarna på håll men det har varit fantastiskt att få följa dem genom hela resan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =