↫ Tillbaka till bloggen

Fota med Blixt

Att fotografera som här Vattenfladdermöss, då är det helt nödvändigt att använda blixt. Här har jag även använt laserutlösare.

Att fotografera med blixt kanske inte är det vanliga för oss naturfotografer. Själv har kag använt blixt väldigt sparsamt. Det mest konkreta var när jag fotade vattenfladdermöss nere i Skåne. Jag har en Nikonblixt SP-900. Den senaste Nikonblixten heter SP-5000. Skillnaden är att den nya har ett helt annat system som gör att blixten klarar fler bilder i serietagning utan att bli överhettad. Min äldre blixt hoppar över bilder för att inte bli upphettad. Så det gör att man inte kan köra 20 bilder per sekund, Då hänger blixten inte med.

Jag har även ett kitt för macrofotografering. Det är en ring som man sätter fram på objektivet, i mitt fall ett 105/2,8 macro. På ringen kan man fästa ett antal blixtar. De löser jag ut med en enhet som heter SU-800. Jag kan även använda min blixt SP-900 för att utlösa de små blixtarna. Idag finns andra typer av ringblixtar som fungerar alldeles utmärkt.

Jag har även några sk blixtförlängare som gör att jag kan använda blixten när jag har teleobjektiv. Fungerar ganska bra på inte alltför långa avstånd. Jag har provat ett antal modeller, den senaste ser du på bilden nedan.

Fjärrkontroller för blixt gör att du kan placera blixten en bit från där du står och fotar. Det finns ett antal olika varianter. De brukar ha en räckvidd på mellan 50-100 meter. Jag ska testa en annan typ av blixt en Godox V1 Pro med runt huvud i stället för den traditionella rektangulära.

Om du är intresserad att lära dig mer om blixtfotografering mer tekniskt kommer Nikon-Benke hålla en kurs den 23 november. Om du är intresserad ta kontakt med honom på benkelundberg3@gmail.com eller hör av dig till mig.


Speedlightblixtar sb-900 och den nya SB-5000


Fjärrkontroller från Phottix och en blixtmultiplicerare från JJC


Nikons blixtsystem för macrofotografering

 

Här följer lite bilder där jag använt blixt:

(I slutet har jag gjort en del bilder med och utan blixtmultipliceraren)


Den här bilden på Ozelotten är tagen på natten. Vi hade ett svagt leddjus. Här har jag använt blixt. 1/160s bländare 2,8 iso 400. med ett 70-200 objektiv.


Här har jag stängt av blixten.  Jag skiftade lite med att använda blixt och att stänga av den och tillåta lite högre ISO. Här 1/125s bländare 4 och iso 12800.


Här har jag använt blixt i övrigt var inställningarna 1/250s, bländare 6,3 400 iso. Objektivet ett 105/2,8. När jag stod och fotade visste jag inte att detta var en av de giftigaste ormarna i Costa Rica. Jag var ganska nära. 


Dessa bilder på nektarfladdermusen i Costa Rica använder vi 2 blixtar som sitter löst. Det är kolsvart ute så vi öppnar kameran och stänger när blixten släcks. Vi lyser med ficklampa så vi ser när fladdermössen kommer till blomman.


Bilden på rödörad papegoja är tagen med en lätt blixt och 1/60 sek bländare 8 och 800 iso.


Den guldsynade bladgrodan, Costa Rica har fått en lätt blixt på sig. Men ändå så pass stark att den lyser igenom bladet.


Samma sak med den rödögda trädgrodan.


Den här bilden är tagen med en teknik med hjälp av laser som jag beskriver i ett annat blogginlägg.


Den här bilden är tagen med enbart blixt.


Den här med blixt och multiplicerare.


Här utan blixt, då åker iso upp i 25600.


Här med blixt, med blixt och multiplicerare och den tredje utan blixt.

Tänk på att det på vissa platser inte lämpar sig med blixt. Kolla upp noga innan du använder den så att det inte ställer till problem för djur och fåglar.

Slutligen några tips vid blixtfotografering:
1: Ställ in manuell exponering (M).
2: Välj en slutartid runt 1/10-1/30 sekund och/eller objektivets största bländaröppning.
3: ISO runt 100-800.
4: Använd gärna blixtkompensation, exv 1-2 steg för direkt blixtljus.
5: Vinkla blixthuvudet om det går., Rikta blixtljuset i vitt tak eller en vägg.
6: Använd gärna en ljusformare typ bouncer, softbox, paraply för att få ett mjukare blixtljus

Ska göra lite mer tester utomhus med blixt och multiplikatorn. Återkommer med det.

Tryck på denna länk så kommer du till inlägget: Fladdermöss

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − tretton =