↫ Tillbaka till bloggen

Örnfrossa i Flatanger

I november drog vi ett gäng från Biofoto Stockholm till Flatanger i Norge för att fota örn. Det skulle bli både havsörn och kungsörn, så förväntningarna var stora. Thomas Atterdal med FocusOnWildLife arrangerade resan. Vi var sammanlagt 7 personer med Thomas.

Jag blev hämtad i Täby av Thomas och vi körde till Östersund där vi låg över för att slippa åka hela vägen. Det är ca 85 mil från Stockholm till Flatanger.

När vi kom fram var det mörkt, så det blev en middag på den lokala restaurangen Zanzibar. Helt ok käk.

Sen var det tidigt uppe innan det blev ljust. Först var det kungsörnsgömslet. Det finns 2 gömselplatser några kilometer från varandra i två olika revir. I det ena var vi 3 fotografer och i det andra 4. Där jag satt var det ganska lugnt denna kväll. Det var åtlat med rödräv. En oerhört vacker plats med fint framför och bergen i bakgrunden. På det andra gömslet var det mer aktivitet.

Värd för vistelsen var Ole Martin Dahle och hans fru Wenche Dahle. Fantastiska människor med oerhörd gästfrihet. Ole som hållit på med detta under många år har skaffat sig en gedigen kunskap om omgivningarna och fåglarna.

Efter kungsörnen skulle vi ut med båt och bevittna när havsörnen gör sina dyk efter fisk.

Under de 2 dagar som vi var ute med båten bevittnade vi över 50 dyk av havsörn. Ole har tänkt på allt, när havsörnen kommer slänger han snabbt ut lite mat till trutarna som på så sätt hamnar på högersida om båten så att vi får fritt på den vänstra där havsörnen gör sitt dyk efter den islängda fisken. Vi kollar vilka bakgrunder vi har och Ole tar oss till de finaste miljöerna. Manövrerar båten med van hand.

Trutarna följer oss under hela färden någon meter ovanför våra huvuden. Ibland slår de sig ner på Ole Martins huvud och får en liten bit bröd.. Helt fantastiskt att se dem flyga med båten som kanske kör i 15 knop. De rör knappt på vingarna men ändå följa med i den farten är magiskt. Roligt att fota trutarna i alla tänkbara positioner. De kan ligga i luften alldeles stilla så du har gott om tid att fånga dem på bild. De kan även vara blixtsnabba med akrobatisk rörlighet.

Thomas Atterdal tar en bild med sitt supervidvinkel.

Havsörnarna dyker upp högt ovan våra huvuden och Ole Martin gör sig klar att kasta ut en fisk.

Först håller han upp fisken så örnen ser att nu är det fisk på gång. Då är det bara att göra sig beredd med kameran. Ibland kan det gå oerhört snabbt när havsörnen dyker ner mot vattenytan, sedan flyger den nära vattenytan och strax innan den kommer fram till fisken, sträcker den ut benen och spärrar upp klorna. Precis när den har fisken under sig sträcker den ut benen och fångar fisken ibland med bara en klo. Sedan snabbt upp och iväg till någon ö och äta upp fisken.

Ibland kunde det vara flera havsörnar som ville komma åt fisken, då gällde detta vara snabb för rätt som det vars dök en av dem blixtsnabbt ner mot fisken för att sno åt sig bytet.

Vi hade en mycket trevlig stund under mötet med örnarna. Med Ole Martin vid rodret blev det aldrig tråkigt. Han skojar och delar med sig av sin kunskap hela tiden. Kameror och fotografer fick bekänna färg. Snabba kameror och bra reaktionsförmåga hjälpte till att få bra och skarpa bilder. Autofokusen var helt avgörande att den hängde med i örnens mycket snabba acceleration ner mot bytet. Jag hade min Nikon D5 och ett Nikon 200-500/5,6 och en Nikon D850 med mitt 500/5,6 PF. Båda kombinationerna var bra, med D5 som är supersnabb så det blev många fina och skarpa bilder på havsörnarna.

Vi fick också möjlighet att ta trutar i svart vatten. Ole Martin lade sig då med båten så att berget skuggade vattnet. Riktigt roligt.

Jag provade också att fota med lite längre exponeringstider. Det gör många gånger att det blir lite mer fart i bilderna.

Fram på kvällen när solen gick ner blev det ett magiskt ljus.

Och vattnet guldfärgades.

Så det blev 2 intensiva dagar med tusentals bilder att gå igenom efter.

Sista dagen blev det ett nytt försök hos kungsörnarna. Denna gång blev det betydligt bättre, vi hade kungsörn från tidigt på morgonen när ljuset var svagt, hela dagen och sent inpå eftermiddagen när ljuset sakta dämpades. Använde mest min D5 med ett 300/2.8 som jag när ljuset blev bra kompletterade med en 1.4 konverter.

Vad vi kunde identifiera var det två vuxna och en unge som kretsade runt oss. Oerhört vackra fåglar som vi ska vara oerhört stolta över att vi har i vår natur. Mitt på dagen gjorde alla tre en fantastiskt flyguppvisning för oss i luftrummet ovanför oss. Magiskt. Och på eftermiddagen fick vi också besök av en ung havsörn som placerade sig i toppen av en gran där den satt och spejade ett tag.

Jag läser på nätet att örnarna och egentligen alla rovfåglar lider ofta av blyförgiftning. Resultatet blir att de blir försvagade och ibland så allvarligt att de svälter ihjäl. Orsaken är jakt med blyammunition på framförallt småvilt och fågel. Läste om hur Jägarförbundet utlyser poängjakt på exempelvis rödräv, grävling och annat småvilt samt fåglar, duvor, svartfåglar och nötskrika. När de skjutits är det inte ovanligt att djuren kastas ute i skogen och blir liggande så att de senare blir föda åt kungsörnar och havsörnar. Det kallas för viltvård. Man blir helt matt av hur människor bär sig åt mot våra vilda djur. Fullständigt hål i huvudet.

Ett annat problem är när jaktlagen dumpar sitt slaktavfall i naturen istället för att köra det till destruktion. Detta innehåller stora mängder bly som rovdjur och rovfåglar får i sig. Att man inte tänker längre är ofattbart. Som tur är finns det ett förslag i EU om att förbjuda all blyammunition vid jakt. Hoppas innerligt att det går igenom.

Viktigt för oss naturfotografer är att den åtel som används vid gömslen är garanterat blyfria. Fråga arrangören hur det är när du bokar ett gömsle. Många använder trafikdödat vilt och det finns alternativ ammunition att tillgå. Så upplys jägarna att välja bort blyad ammunition.

Sista kvällen blir det tid för en pratstund med värdparet Ole Martin och Wenche. Wenche som också är en mycket skicklig fotograf och konstnär. Hennes bok som kommer ut i dagarna är värd att läsas.

Ytterligare en upplevelse av världsklass har lagts till min lista av oförglömliga minnen. Nu återstår bara att fixa iordning med alla bilder, men det är enbart roligt att sitta i lugn och ro och beskåda dessa fantastiska fåglar.

1 thought on “Örnfrossa i Flatanger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex + sexton =