↫ Tillbaka till bloggen

Isbladskärret klockan 5.30

Denna morgon var vikt till Isbladskärret, längs ut på Djurgården i Stockholm. En lite oas i huvudstaden. Har du inte varit där, åk dit. Finns numer en parkering precis vid ingången. Det går även buss från city.

På norra sidan häckar ett stort antal hägrar. Helt makalöst fascinerande, just nu håller de som bäst på med bobygge, så många kvistar ska hittas och transporteras upp i boet.

Annars rymmer Isbladskärret ett stort antal arter, Gräsänder, Grågäss, Kanadagäss, Vitkindade gäss. Snatteränder, Skedänder, Storskrak, Tofsvipa, Svarthakedopping, Sångsvan, Knipa. Det var vad jag såg denna morgon, men det finns säkert många fler.

Det är en underbar natur runt kärret, med Victorias och Daniels kärleksstig som en underbar stig med mycket blommor, just nu fullt med vitsippor. Härifrån har man bra span på kärret och hägrarna.

Om du åker dit tidigt på morgonen har du stor chans att få ha Isbladskärret för dig själv. Efter hand dyker det upp lite joggare på grusvägarna runt kärret, sen kan det dyka upp en eller annan skådare eller fotograf.

Denna morgon träffade jag Karin och Jonas från Uppsala universitet. De hade sovit under bar himmel ute på Djurgården, en del av deras utbildning som handlade om hållbarhet och biologisk mångfald, tror jag. Vi hade ett bra snack om allt mellan den lilla naturen och naturen i stort.

Jag hävdade att vara noggrann med att hantera naturen gynnar oss människor och djur som nu lever på planeten. Naturen i sig klarar sig alltid. De har tiden på sin sida, och har varit med om större katastrofer än människan. Jag tror de höll med.

Jag ägnar någon timme att ströva runt denna underbara morgon, tar en kopp kaffe och en macka. Livet leker. Jag stormtrivs.