↫ Tillbaka till bloggen

Madeira

Madeira var mitt senaste fotoprojekt. Jag var där tillsammans med min fru under en vecka i mitten av februari. Detta var en återresa, vi besökte Madeira även i januari 2006. Då bodde vi i Funchal. Madeira är en fantastisk plats om man vill hitta roliga motiv att fotografera. Ett populärt sätt är att vandra på levador. Levador är ett bevattningssystem som började byggas på 1400-talet för att förse södra delen av Madeira med vatten. Levadorna används fortfarande som bevattningssystem, men numera är också levadorna ett mycket utvecklat system av vandringsstigar. Allt från rena promenadstigar till hissnande smala små gångar med stup på flera hundra meter på sidorna.

Vi bodde på västra sidan av Madeira ovanför Paul do Mar vid Prazeres. De flesta människor bor på sydöstra sidan runt huvudorten Funchal.

Under veckan vandrade vi på ett antal levador, Levada Calheta-Ponta do Pargo och Levada Ribeira Grande, Levada 26 Fontes i Rabaçal. Vi besökte högsta toppen på Madeira, Pico Ruivo de Santana 1862 m.ö.h.

50% av Madeira ligger över 700 m. Ön är inte stor ca 5×2,5 mil. Men vägen från den ena till den andra sidan kan vara många gånger längre. De slingrar sig utmed bergskanterna och ner i dalarna.

Vi besökte också den västraste punkten Ponta de Pargo med sin fyr. Karakteristiskt för Madeira är den branta kusten som kan stupa 3-400 m ner i havet. Madeira har också världens näst högsta klippa 580m Cabo Girão. Jag tror den högsta ligger i Norge.

Madeira är en vulkanö som stiger upp i havet som en kon, utanför är det djup på flera tusen meter. Det finns en större ö utanför Madeira, Porto Santo samt några småöar som är naturskyddat vilket gör att det är svårt att komma iland där.

Hela ön är täckt av växtlighet, det verkar som man tagit dit all världens arter.

Madeiras ursprungliga skogar bestod av lagerträd, snöklockebuskar, drakblodsträd och en hög juniperusart. Numera domineras skogarna av stora eukalyptusträd med inslag av fur, gran, pinje och lärkträd.

Största exportprodukten är bananer.

Medeltemperaturen är ca 20 grader året om, med dagstemperaturer mellan 17 och 24 grader.

Fåglar finns det gott om, varje dag såg vi bofinkar, tornfalk, ormvråk. Övrigt observerade vi steglits, sidenhäger, havstrut, korp, duvor.

De fåglar som kan observeras på Madeira förutom de vi såg är bl.a. Atlantpetrell, Madeirapetrell, Spetsstjärtad petrell, Gulnäbbad lira, Mindre lira, Dvärglira, Ringnäbbad mås, Rosentärna, Madeiraduva (finns bara på Madeira), Enfärgad seglare, Blek tornseglare, Kanariepiplärka, Glasögonsångare, Madeirakungsfågel, Spansk sparv, Stensparv, Kanariefågel.

Jag kan starkt rekommendera att åka till Madeira, egentligen vilken tid på året som helst. Juni-september är det flest turister.

Hälsningar

Arne