Arnes fotoblogg

Blogg

Lyft blicken mot skyn – Havsörn

Jag brukar uppmana folk att lyfta blicken och titta upp i himlen. Jag har träffat människor, även vid ställen där havsörnen rör sig regelbundet, som aldrig har sett en havsörn. Helt otroligt. Men det är väl så att blicken för det mesta är riktad snett nedåt. » Läs vidare… “Lyft blicken mot skyn – Havsörn”

Möte med pilgrimsfalken

Pilgrimsfalk (Falco peregrinus)

Inte lätt att upptäcka och mycket skyggare än andra falkar (tror jag). Pilgrimsfalken är en stor falk jämfört med tex tornfalken.

En störtdykande pilgrimsfalk kan komma upp i hastigheter av 320 km/tim, vilket gör att den betecknas som världens snabbaste djur. » Läs vidare… “Möte med pilgrimsfalken”

Lommar (Gaviidae)

 

Under några år har jag försökt fotografera olika typer av lommar. Lommar (Gaviidae) är en familj vattenlevande fåglar som omfattar det enda släktet Gavia med enbart fem arter i världen. Det finns 4 olika arter i vårt närområde. Smålom (Gavia stellata), Storlom (Gavia arctica), Svartnäbbad islom (Gavia immer), och Vitnäbbad islom (Gavia adamsii), Sedan finns det Stillahavslom (Gavia pacifica), och ett par underarter till storlom. Samtliga oerhört vackra fåglar. » Läs vidare… “Lommar (Gaviidae)”