Arnes fotoblogg

Blogg

Vårens ankomst vid Angarnssjöängen

Brushanar (Philomachus pugnax)

Detta år är inte likt andra. Coronainfluensan har gjort att många tvingats isolera sig. Men det betyder ju inte att alla behöver sitta inlåsta. Många har säkert tagit chansen att besöka någon fin plats. Själv har det inte inneburit någon större skillnad, jag är ofta ute i naturen. En av mina favoritplatser är Angarnssjöängen i Vallentuna. » Läs vidare… “Vårens ankomst vid Angarnssjöängen”

Hägrar

This text is available in English at the end of this post

Hägrar har alltid fascinerat mig. Jag har haft förmånen att se många hägerarter på olika platser. Men det lär finnas ett 70-tal arter så jag har bara sett en bråkdel. Hägern tillhör ordningen Pelikanfåglar. Gråhäger (Ardea cinerea) har jag träffat på lite var stans. Framförallt på mitt landställe vid Brandalsund mitt emot Mörkö. Här finns en stor koloni av gråhäger. Gråhäger har jag även besökt vid Råstasjön varje vinter och vid Isbladskärret, på Djurgården i Stockholm, på våren och sommaren. » Läs vidare… “Hägrar”

Platalea ajaja – Rosenskedstork

Jag möte dessa fantastiska fåglar i Everglade i Florida. De är oerhört vackra i sina granna färger. Färgen beror på deras föda, som innehåller karotener, som många andra fåglar också får i sig, exempelvis rosa flamingo. Just under häckningen är färgerna som intensivast. Jag var där när de höll på som mest och förberedde häckning och boandet. » Läs vidare… “Platalea ajaja – Rosenskedstork”

Florida – ett paradis för fågelfotografer

Rosenskedstork.

Nu i februari-mars åkte jag med ett gäng fotografer till Florida under ledning av Brutus Östling från WildNature. Det blev en resa långt över förväntan. Det visade sig att Brutus som varit i Florida under mer än 20 år hade unika erfarenhet av detta område. Vilket gjorde att vi fick möjlighet att besöka olika ställen som fortfarande är relativt okända. » Läs vidare… “Florida – ett paradis för fågelfotografer”

Hökuggla i mina hemtrakter

Nu har vi haft besök av hökugglor i stockholmstrakten. En fantastiskt vacker fågel som sitter och spanar gärna ganska högt upp i ett träd. Eller i en grantopp. Hökugglan är en skicklig jägare och har en god hörsel. Den livnär sig på framförallt gnagare men även mindre fåglar. Hökugglan heter på latin Surnia ulula. » Läs vidare… “Hökuggla i mina hemtrakter”