Arnes fotoblogg

Blogg

Kungsörnen – en nationalklenod

För några dagar sedan åkte jag och min fotokompis Anders Molin upp till Wild Nordics gömsle vid Kungsberget utanför Sandviken. Jag var där och fotade björn förra våren. Ett fantastiskt ställe med en helt magisk miljö. Skillnaden denna gång var att när vi kröp ner i sovsäckarna för att sova var det under -15 grader. Det gällde att hålla sig inne i sovsäcken, hamnade en hand utanför fick man snabbt dra in den igen. » Läs vidare… “Kungsörnen – en nationalklenod”

2020 ett intensivt fotoår

2020 blev ett intensivt fotoår trots corona.

Jag vill först passa på att tacka alla som under året gillat mina bilder och köpt bilder, kalendrar och även alla som jag hjälpt med utskrifter och det jag kanske tycker har varit mest spännande är bildvisningar, både analoga och digitala,  i olika sammanhang. Väldigt kul.

Här kommer en årskrönika i text och framförallt bilder. Håll tillgodo.

Skriv gärna lite feedback, det är alltid kul.

För min del började året med en invasion av tallbit. Runt kyrkan i Vallentuna höll ett 100 tal tallbitar många fotografer sysselsatta under december och januari.

» Läs vidare… “2020 ett intensivt fotoår”

Att bygga en friggebod…

Det har inte blivit så mycket naturfoto denna höst, istället har det blivit snickerijobb. För över 30 år sedan byggde vi våran sommarstuga på Getryggen söder om Stockholm. Först byggde vi en liten friggebod på 10 kvm där vi bodde hela familjen Jag, Eva, Nicklas, Anna och Anders medan vi byggde vår stuga på 35 kvm. Vi har haft en fantastisk tid här på Getis.
Nu blev det dags att bygga ut lite. Det blev ytterligare en friggebod denna gång på 15 kvm. » Läs vidare… “Att bygga en friggebod…”

Skäggmes (Panurus biarmicus)

Första gången jag kom i kontakt med skäggmesen var 2008 vid Tåkern, en sjö söder om Vadstena. Jag var där med min fotokompis Lennart Gustavsson som har god lokalkännedom om området kring Tåkern. Ett fantastiskt ställe för fågelälskare. Med Omberg i väster får sjön en fin inramning. Man går på spångar i den vassbevuxna delarna av stranden där skäggmesen trivs, ätandes vassens frö. » Läs vidare… “Skäggmes (Panurus biarmicus)”

Hermelin (Mustela erminea)

Jag har ett antal gånger under hösten besökt en hermelin här i norra Stockholm. Ett fascinerande möte. Hermelinen som är ett mårddjur är en riktigt snabb rackare. Lite kattlik i sina rörelser. Den kallas ju ibland för Lekatt, namnet härrör från fornsvenskan. Erminea i det vetenskapliga namnet är det gammelfranska ordet för hermelin. » Läs vidare… “Hermelin (Mustela erminea)”

Österlen i våra hjärtan

Vi har tillbringa en vecka i Allevads Mölla hos våra vänner Göran och Christina Gustafsson. De hyr ut rum på sitt fantastiska ställe i hjärtat av Österlen.

För mig som naturfotograf är detta det mest optimala ställe att tillbringa en vecka på. Nu när skördetröskorna går varma kretsar det Glador i luften som om det vore kråkor. Man hör dem skrika hela tiden. Antagligen på grund av det överflöd av föda de möts av där traktorerna går fram. » Läs vidare… “Österlen i våra hjärtan”

Lyft blicken mot skyn – Havsörn

Jag brukar uppmana folk att lyfta blicken och titta upp i himlen. Jag har träffat människor, även vid ställen där havsörnen rör sig regelbundet, som aldrig har sett en havsörn. Helt otroligt. Men det är väl så att blicken för det mesta är riktad snett nedåt. » Läs vidare… “Lyft blicken mot skyn – Havsörn”